Jednym z elementów tożsamości lokalnej społeczności, i jednocześnie elementem kulturowego dziedzictwa regionu, jest kuchnia. Oparta jest ona oczywiście o wyjątkowe produkty i wyroby, które przypominając nam historię, akcentują także tradycję regionu – naszego kujawskiego regionu. Na Kujawach mamy się czym pochwalić, a doskonałą ku temu okazją będzie prelekcja regionalisty i historyka Grzegorza Roczka, połączona z prezentacją i degustacją. Autor takich publikacji jak „Kujawskie specjały. Kuchnia regionalna”, „Cuiavia – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Inowrocławiu 1899-2019”, „Od tramwaju do autobusu. Komunikacja miejska Inowrocławia 1912-2022” i wielu innych, opowie uczestnikom o pysznych kujawskich produktach, wyrobach i marce, zarówno w ujęciu historycznym jak i współczesnym. Natomiast dzięki naszym partnerom i darczyńcom będzie można nie tylko zapoznać się z wybranymi produktami, ale i skosztować kilku kujawskich smakołyków.

Wszystkich zainteresowanych i głodnych wiedzy związanej z regionalnymi przysmakami, zapraszamy 23 maja o godzinie 17:00 do Saloniku Literacko-Artystycznego przy ul. Jana Kilińskiego 16. Wstęp wolny!

km-plakat
km-plakat