Zapraszamy wszystkie osoby ciekawe niecodziennych smaków do udziału w warsztatach przyrodniczo-kulinarnych „Mój świat – mój dom”. Przygotowaliśmy dla Was wirtualny spacer edukacyjny po inowrocławskim Parku Solankowym i jego okolicach w poszukiwaniu jadalnych roślin. Prowadząca warsztaty dr Krystyna Stepczyńska-Szymczak, botanik, ekolog, etnobotanik, założycielka Akademii Natura, od lat uczy i zachęca do korzystania z darów natury, do przygotowywania prostych potraw ze składników dostępnych za darmo i bez ograniczeń. Podczas spaceru dowiemy się o właściwościach roślin m.in.: jasnoty białej podobnej do pokrzywy, komosy białej porównywanej do buraka i szpinaku, czy podagrycznika o smaku młodej marchewki.
Spotkanie dostępne będzie na stronie Biblioteki, na Facebooku i kanale You Tube od środy 1 lipca 2020 r. od godz. 10.00, z możliwością odtwarzania do końca października.

Działanie zorganizowane w ramach projektu „Przebudzeni do działania” dofinansowanego ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury. Zachęcamy Państwa do samodzielnych wypraw w plener, poznawania i zbierania darów natury rosnących tuż obok.

Poniżej znajduje się link: „Dzika kuchnia” – przepisy kulinarne oraz filmik prezentujący ofertę lekturową biblioteki.

 

Dzika kuchnia Przepisy wg dr Krystyny Stepczyńskiej-Szymczak

 

123

#przebudzenidodziałania #mójświatmójdom #natura #plener #roślinydzikorosnące #smaki #kulinaria